Friday, December 26, 2014

Farm in the city

Date: 22 Nov 2014
Hiks, baru nak citer pasal lawatan ke FITC kat Sri Kembangan ni. Rupanya dah agak lama dah kewujudan dia, baru mommy tahu. Itu pun mak ngah bagitahu sebab konsep petting zoo. Iman kan suka petting-petting konsep ni. #matakeatassangat

So, pepagi tu berangkut la semua ke sana. Tak jauh pun. Dekat dengan Jusco Equine Park. Pakai waze je. Waze pun tahu kewujudan FITC ni :p

Entry fees: normal RM48 (adult) RM 38 (child). Mykad RM30 (adult) RM 25 (child)
Kanak-kanak bawah 90cm FREE!

Masa masuk tu, dia bagi voucher souvenir & air kotak Enfagrow 6 packs. Kawasan die tak besar mana but really impressed dia boleh sumbat semua & deco tempat tu nicely. Ada kolam ikan yang aku plan nak buat kolam ikan ayah camtu. Cantik. Actually lawatan ni adalah sangat bagus tuk aku jugak ye. Bukan sekadar nak bagi anak happy touch animal. Yeay..mak suka ^_^

Iman cam biasa konon berani kejar kambing, bile kambing dekat die dah nangis.hahaha. mommy cam biasa lari dulu dah.hahaha. Ku biar je die surrounded dengan kambing-kambing tu. Jinak sangat. Mommy pun cuak.hihi

Mommy siap join mak pak yang lain tangguk ikan kot sampai basah-basah baju. Tapi sekor pun tak masuk. Sorang pun tak dapat.hahaha..

Actually before pergi FITC tu ade la Google pasal tempat ni. Ada kata bagus, ada kata kotor. Masa aku pergi tu ok tempat die. Bersih juga. Toilet x masuk sebab anak-anak behave sangat :) & staff really good & friendly. Overall best juga sebab konsep die lain dari zoo biasa. So nak tahu pergi lah ye :)



Anak ayam pun ada 


Peacock


Nangis!


ntah montot sesapa je anak aku pegang tu.huu



good job son! xoxo

Friday, December 12, 2014

When your ex call..

Oh my! That is the first impression when my ex CFC (Chief Finance Controller) called. I was like, oh my, what she want? Did she dial the wrong number? Lots of question in my head before i decide to pick up her call.

Its been more than 4 years i leave the company & seldom keep in touch with her. Unless when we met, we just say hi!

I'm feel so small when i talk to her. It is because i adore how she works. Her knowledge, experience, solving big finance issues, good in sharing info with people, deal with corporate people, protect her own team (even when i am the only Malay staff in Finance) etc2. In fact the whole team i must say. They can fight when it comes to work, scream from each cubicle, but yet they can go dinner chillin in Pavillion together. Profesional is what i learn. Oh, how i miss them :'(

Okay. Back to the call, its a prove that when you maintain a good relationship with your ex company, ex colleague, it is easy for you to build your network. Though you resign, it doesn't mean you can just leave the shit! Some people i met, simply quit after get their salary. Typical thinking that the company wont sue them as it is wasting of money and time. Yeah, maybe its right. But apparently you have leave the bad reputation in your future network!

Well, thanks a lot Ms YYC for the career advise and opportunity. I'm pretty sure i miss working with you ♥

Wednesday, December 10, 2014

The time traveler's wife

Finally manage to watch the movie after a few years been searched for the books and cd! I know the movie since 2009. Ppfftt :p

Download from internet. Lolz

Well, not that bad. Beginning is quite boring.
Ending is interesting and leave me hanging with what gonna happen to them onwards.haha

No such thing, right? But deep inside i do believe with Allah's will. Kun fayakun, remember? :)

Friday, December 5, 2014

New book

Yeay. New books for Iman!

Aim for monthly basis: at least a book in a month :)

He loves book a lot which mommy like it. I have partner in crime when it comes to reading :p

Thursday, November 27, 2014

Ittarakimas :-)

Lama pulak tak post pasal makan. Haha.
Tapi kali ni datang mood nak share makanan japanese plak.

Kali ni kita lunch kat clubhouse Tropicana Golf sebab dekat dengan office.

Tak banyak ambik picture sebab bos dah malu-malu ayam semua sibuk amek pix. Kikiki.Tapi tetap sporting offer mak pinjam iphone 6 + die. Kagum ngan pix die. Cantik. Clear.

What i had? Sizzling seafood bento.
Rasa? Okay la. Seafood all fresh. But serve with nasi goreng?? Lost all my japanese style :p
Price, RM65++ for a meal

Kalau kat japanese restaurant kita order hot tea je (RM4) tak cara la minum blended.mihmihmih

Kenyang sampai ke malam & i managed to skip my dinner. Bagus. Diet? Bring it on. Puii

Now dapat AM yang kaki makan (kaki ye bukan kuat makan), satu kepala. Kami memang suka try makanan baru. Like masuk mall ni, emm..kita makan tempat yang tak pernah makan nak? Jawapan dua-dua ok tu yang best. Tak memilih & skrg dah diturunkan ilmu pada Iman. Mamat tu bape bulan mak die dh sumbat sushi (not a raw one of coz!),  spagethi, pizza, korean food. Alhamdulillah tak memilih :)

Nanti la kerajinan nak post makan datang, mak share ye. ♡

Wednesday, November 26, 2014

Kalau ada ilmu..

Kalau ada ilmu agama yang cukup, bab-bab nafkah anak di Malaysia @ di mana-mana tak perlu dibahaskan!

Ilmu dan undang-undang Allah swt tu dah cantik dah. Nak bertekak di dunia takde masalah, akhirat nanti perhitungan yang lebih mustahak.

Moga kita semua tak digolongkan dalam golongan yang memperlekehkan undang-undang Islam dan hanya menyokong undang-undang manusia.

Begitu juga pasal kes gender bebaru ni. Hmmmm..sedih

Just for quick info (untuk artikel ini):
SEMUA/ SEGALA keperluan anak merangkumi MAKAN, PAKAI, TEMPAT TINGGAL ETC di bahu BAPA!

Monday, November 17, 2014

Toy 2

Sekarang stage Iman dah pandai pilih toys dia sendiri. Ada masa dia nak bawa bola gi rumah baby sit, ada masa dia nak bawak giraffe. Ikut mood dia la tu. Kalau bangun pagi dan ceria,*( ceria=bangun tido x nanges, boleh panggil ma..ma..sambil sengih and sempat bekfast with mommy)  okay la senang sikit. Boleh mommy suruh je iman jalan sendiri. Kalau tak, memang memikul seguni beras la mommy pepagi. Tapi boleh kira la anak bujang tu jalan sendiri :p

Dan ada masa bila nak gi rumah nenek, tiba-tiba mood dia datang nak bawak kete. Ah sudah. Ni besar nak. Leceh. Mommy try dukung. Tak berjaya sebab taknak lepaskan stereng -___-"
Sudahnya. Fine. Kita bawak!
Dia taknak bagi mommy pegang. Dia nak drive sendiri. Fine lagi. Dari keluar rumah, turun lift, die dengan gagah drive kereta dia sendiri. Orang nak masuk lift pun gelak tengok peel dia. Sampai nak masuk kereta pun, nangis taknak naik. Hello, don't tell me you gonna ride your car to nenek's house?? Tahun bila nak sampai?!

Eeee..sabar je la mak jemah

Tuesday, November 4, 2014

#WOMENARESTRONG




 Video: credit Youtube



Even though mommy give birth thru c-sec. tapi i'm not those women yang berani tengok video Caesarean. Tapi bila ada yang post pasal video ni and kawan beriya suruh tengok..even tertutup-tutup mata sambil jeling sesikit gagahkan jua tonton video ni sampai abis. Scary gak tengok doctor belah perut and godek-godek nak bagi keluar anak. Yes, mommy half body bius. Memang tak rasa, siap berborak dengan doktor, a few nurse & a few praktikal student. Eh, nape macam ramai je dalam operation room ni..haha..sampai dorang kata, takpe, you tidur je. settle nanti kami kejut. haha..dah macam wake me up when September end je bunyinya ;p Memang tak tido la kan. Istighfar bebanyak & harap semua smooth. Sampai masa blackout pun (this is the funny part. Memang HUKM wat lawak -___-") mommy sedar & boleh terjerit. Nasib baik masa tu Iman dah keluar. Tinggal session nak jahit je.

Ya
Allah, betapa besar kuasa mu ya Allah. Allahuakbar! So, kalau iman nenoti, mommy show je video ni bagi Iman tengok.hahaha. Well, of coz, at the same time, reminds me of my mom too :)


~layan tengok sambil dengar lagu oh mama..hadoiyaai  T__T





Really? Hewhewhew

Friday, October 31, 2014

♥ ladies ♥

Its too good too be true :)

Thursday, October 30, 2014

Toys

This is iman's toy. There is no such thing as ironman, spiderman, olaf etc. Its unreal. So stop from teach your children the fantasy thing. Like mommy. Until now, she still love to watch barbie movies. -___-"

Friday, October 24, 2014

Maal Hijrah 1436H

Salam maal hijrah 1436H
Moga tahun mendatang lebih mematangkan dan mendekatkan kita lebih lagi dengan Maha Pencipta :)

Thursday, October 23, 2014

I want to touch a cat

Haha. Jangan salah faham ye. Bukan nak provoke @ create new event. But ini trully dari hati untuk orang yang penakut kucing cam mak :p

Anak is our reflection. Bila mommy takut kucing & iman nampak, automatik dia akan takut gak. Kesian Iman, mommy memang nak ajar awak suka kucing. Malangnya mommy tak seberani itu.huhu

Mommy suke tengok kucing, tapi bila kucing dekat mule la bukak langkah 8 ribu. Haha.
I need trainer for that.

But for time being, kita pakai mangsa pertama dulu untuk train Iman (& mommy of coz) Yeah. Robot kucing. Haha. Iman memang suka kucing.  Keep saying "Mommy, cat! cat!" Pahtu bila kucing datang mula mengagau lari pakej nangis. Adoi la.. sebijik sangat la nak oii.

Jumpa robot kucing ni kat pasar malam. Dulu dah pernah beli masa dia kecik, tapi bertahan for a few hours je. -___-"
So kali ni saje pickup robot rabbit. Memula memang Iman dah ambik bila pakcik tu bungkuskan. But then, die taknak bergerak & start point to the cat. Fine. Kita tukar ye pakcik. Heee. Dapat kucing die terus senyum lebar & gerak tanpa paksaan. Dasar sangat kan.

Balik rumah, memang seronok die main dengan robot cat die tu. Siap ajar flash card & bawa tidur lagi. Hehe. Takpe ye sayang. Nanti mommy beli cat yang betul ye. Kita belajar jaga sesama k :)

So, back to question. Any class for i want to touch a cat??

Monday, October 20, 2014

Me time 2

Manage to bake again! Yeay.haha
I love bake since at my school time. But sebab kebizian. Yeah..bz. puiii. Hehe
Takde masa nak bake. So here it is :)

CHOCOLATE CUPCAKE KUKUS


Bahan A
1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
1 cawan gula castor/ brown sugar
1 cawan susu cair
1 cawan butter (dipanaskan dahulu)/ minyak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B 
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C 
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)

Cara buat:
1. Ayak semua Bahan B dan ketepikan seketika.
2. Masukkan semua bahan A kedalam periuk, dan kacau hingga sebati dengan menggunakan api yang kecil dan sejukkan.
3. Pecahkan telur kedalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A tadi bersama esen vanilla kedalam telur tadi sambil di kacau hingga sebati.
4. Masukkan tepung yang di ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat (Bahan B) dan kacau lagi hingga sebati selama 5 minit.
5. Tuang adunan dalam cupcake separuh je. nanti takleh curah coklat topping kalau die naik sangat nanti
6. Since buat pakai cupcakes kukus 10-15 minit je (pastikan air steamer telah mendidih terlebih dahulu). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa.

BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) 

Bahan-bahan
300 gm coklat masakan - dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter

Cara:

1. Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler.

2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lagi hingga cair.

3. Curahkan ganache atas kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek & hias

4. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. Boleh juga dinikmati ketika suam-suam panas.

*Credit to Fiza's cooking. I adjust buat dalam cupcake je :)
   


 

Sunday, October 19, 2014

Oh my :'(

This post really make my heart cries.
No..no baby. I won't let it happen.
Till the end of my breath or till you decide to leave me :'(

Link: http://m.9gag.com/gag/areVYrp

p/s: Hate this post but actually its a good reminder for all parents out there.

Saturday, October 18, 2014

2nd degree?

Alhamdulillah.last semester :) & i was planning to do second degree coz now feel regret tak amek degree in account plak. Haha Otherwise i must be graduate after 3 years only coz a lot of exemption paper.

From DIA continue epjj BA (Hons) Finance it took me almost 5 years to complete due to less paper can be exempted. -____-"
Takpa..take my sweet time.ahaha

Actually, as mention i hate account though i had been in this industry more than a decade. But now, with a little help from my boss. He slowly give me trust to do few things that actually interesting like Company tax computation :p

Well, little that i know that love can gain with experience.

So should i ? Or shouldn't?



Thursday, October 16, 2014

Its awesome ♥

I just enjoy my motherhood :)

Saturday, October 11, 2014

Iman first date movie

When people ask me to bring along my hero to a movie.  I just worried. Thinking that i might make the cinema upside down.haha..

But today, i just gamble and prepare what i should. You know, warm water, milk, bottle, pampers, towel, etc2.

We watch The Equalizer. Its an action movie. I like it coz my favourite actor. Denzel Washington is the hero :) you guys should watch this. Its simple movie with a simple action but make me shock coz i need to close my eyes sometimes :p

Its midnight movie. Iman was all happy panky go round the pop corn counter. During pregnancy i love to watch thrill movie & thought it shouldnt be a problem for him too.

First 15 minutes he is all fine. Then when he sleeping mode calling, he start to make a voice with a close eyes as usual -____-"
& mommy about to panic.

Quickly prepare his milk & Alhamdulillah he is all back to calm.

With the sound system that loud not even bother him to sleep until the end of the movie. Thanks to the aircond of course. Haha

Thank you honey. You made it. ♥

Tuesday, October 7, 2014

Doa for self

Sometimes we do not realize that we being "harsh" to ourself. And also to others.

May this doa keep us positive all the way until Jannah. InsyaAllah :)

Sunday, October 5, 2014

Bila mana..

Bila mana hati terdetik cemburu atas kejayaan orang berbuat maksiat..


Doakan yang baik-baik aja. Moga mereka berubah. Dan kejayaan itu suatu hari nanti dapat menyedarkan mereka dan membantu orang lain :)

Saturday, October 4, 2014

ME TIME

Had a nice massage, facial & hair treatment done today at midvalley. Head to toe. Its good to pamper yourself after a long and tough day.

Happy Eid Adha everyone! Sacrifies for those you love, ok? :)


Thursday, September 25, 2014

Drink up

Found this application that i think good for a person like me. I eat a lot and then i forgot to drink. Might be because those food, hence my stomach said "okay its enough dear. Don't put anything thru your mouth anymore." So my brain like digest those info and wallah i don't feel the needed of liquid. Wow, what a nice excuses right! -___- "

So no more excuses. This reminder is good enough to beeping me at anytime that i need to drink up.

No problem of 8 glass of water. Bring it on :')

Encik tabung

Mommy dok la men tarik tabung ngan iman sebab tabung tu berat. Takut kena kaki. Tapi die dok melalak nak gak tabung tu teman die sambil makan. Apala function encik tabung tu nak oii. Bukan die makan pun.huuu

Tengok. Tangan tak lepas tau. Sayang nau kat robot kuning ni. - ___-

Menu dinner iman sempoi je. Minestrone soup ngan mee.haha. pasta yilek, so mommy ganti ngan mee je. Lagipun peberet budak this phase memang suke betul dengan mee. Laju je die makan.
Mommy dok rotate la jadi mee goreng, murtabak mee, mee soup sampai mommy sendiri pun dah muak. Tapi die rilek je siap tambah lagi. Good2. Selagi ada selera elok la masak ape yang dia suke kan :)

Wednesday, September 17, 2014

All of me

Love his voice & this song.
Especially this quote:

"My head's under water
But I'm breathing fine"

Enjoy ;)

"All Of Me"


[Verse 1:]
What would I do without your smart mouth?
Drawing me in, and you kicking me out
You've got my head spinning, no kidding, I can't pin you down
What's going on in that beautiful mind
I'm on your magical mystery ride
And I'm so dizzy, don't know what hit me, but I'll be alright

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, ohoh

[Verse 2:]
How many times do I have to tell you
Even when you're crying you're beautiful too
The world is beating you down, I'm around through every mood
You're my downfall, you're my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can't stop singing, it's ringing, in my head for you

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, ohoh

[Bridge:]
Give me all of you
Cards on the table, we're both showing hearts
Risking it all, though it's hard

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you

I give you all of me
And you give me all of you, ohoh


Monday, September 15, 2014

Jom solat!

This is happen everytime mommy ready to perform prayer.

Kali ni pakej iman ajak kakak dhia solat sekali. Kiblat ke laut kak dhia oii..hahaha

Anyway both of them are so cute bila sebut Allahuakbar, memasing sujud pelbagai gaya.hahaha

Moga menjadi anak yang soleh dan solehah ye anak-anak sekalian. My prayers is always with you ♥♥

~ Rasa nak cubit je bontot iman tu. Hahaha

Wednesday, September 10, 2014

New employee


Finance is expanding with a tonne of work. So yes, we hire new employee.





What he did was:
Watching pocoyo while enjoying his meal
From 9 to 5 pm.

What we did:
We fired him. Haha




Monday, September 8, 2014

Short vacay

Lambat betul post. Ni last week nye event. Since mommy kena gi site kat cameron highland. I'm asking my family to bring iman to hot spring. Last time datang iman still few weeks in my womb :') *criesssss*

The cheapest & short vacay for a nice break.

Tapi yang tak best dorang spotcheck gila-gila beg. No outside food allowed. For those yang anak berderet kesian la kan.
Sib baik mak ngah ade ilmu ghaib. Dapat smuggle mee goreng & kerang. Haha

I just love the short break. Seriously it's a must activity to keep you sane :)


orang akaun turun site memang memoyo je.haha

Tuesday, September 2, 2014

Learn to please self

I deserve to please myself first. Then only I can think about others. Enough of letting people in the front line. I need to learn to be selfish sometimes. Especially when I have a little precious to be taken care of.

Thanks friend for remind me that I still worth million at least for my own. :')

Thursday, August 21, 2014

Hygiene sayang hygiene!

This is the difference bila orang lain jaga anak sendiri. Sedih plak tengok botol iman jadi cenggini. Bukan blame the baby sitter. Tapi kalau mak sendiri mesti la nak yang terbaik untuk anak. So dok rajin la menyental botol everytime basuh.

Baby sitter message suh belikan puting baru. Dalam hati oh okay..mesti koyak kot puting iman. Dia memang gagah gigit puting.  Bape kali ntah kena ganti.

Bila dapat botol tu. Tengok puting dan botol iman bekerak sekiannya. Hadoi la..ni mesti kes kocak je..miowww -____-

Sebab mommy memang biarkan barang-barang iman ada kat baby sitter.  Kat rumah pun ade botol iman. Rumah nenek pun ada lagi. Saje spare jadi takde la kes tertinggal ke terlupa. Semua pun mommy spare cam tu termasuk pampers. Baju. Toiletries. Towel. Sebab tu barang-barang iman kena beli banyak.

Tapi jadi kes cenggini. Rasanya kena mintakla tetiap minggu dia return tuk mommy sental.hmmmmpphh

Monday, August 18, 2014

Illegal Investment?

Just to share a little info here. Since there is too many investment out there.
Most of it not approve by our Central Bank, Bank Negara Malaysia.

Musykil dengan kebanyakan dari kita, too eager too invest but have you guys done the research? or you don't care at all as long you receive the return? Terpulang.
Tapi sadisnya, ramai orang Melayu terpengaruh. Yang banyak join MLM pun Malay gak. -___-

Yes. i was on that position too. Kawan ajak makan, minum. So sudden, not too close tetiba ajak nak belanja. Sesuatu sangat kan. Tapi kita positif je ye. Lepas makan, ajak dengar talk. Cis dalam hati jelah! Die punya promo tu memang mencairkan hati gak lah. Almost terjoin ;p

Now, yang join tu, yang duk kata pakai kete no plat sama tu, yang duk naik cruise, duk la bayar monthly loan yang roughly dalam RM40K! hoi. downpayment rumah pun lepas weh.
Itu one thing, Dosa ko mengajak orang tak bersalah join tu ape citer? tak pepasal kawan ko pun duk la bayar monthly installment sesaja je. At least ko dah gi bercuti, dah dapat return sesikit. Tapi kengkawan yang baru nak join, tetiba company kena ambush. Apakah??
Maaflah pada yang terasa. Tetapi kekadang tu ringan mulut gak nak gi tanya what happen to your "business" yg kononnya legal tu. Haha..notty. tapi idok le teman tanya, kang makan selipar size 7 plak kang.

Macam-macam cara ye dorang nak buat business. Yang orang Bank pun sekian hal, sesenang gitu je approvekan loan dorang. Tau la its your nature. But as a legal Bank, do advise orang yang tengah semangat tu. Ke ntah-ntah korang pun join?wahaha..

Actually benda MLM ni dah lama. & now Gold investment plak. Boleh invest, BUT cari la yang legal punya ye sayang.

ni senarai illegal from BNM:
http://www.bnm.gov.my/documents/2014/210514_FCA_bm_v2.pdf

tambah lagi ilmu, what should you do next:
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=109&pg=824&ac=46&bb=file

Rerajinkan membaca, jangan duk jadi pak turut je k :) 


Friday, August 15, 2014

Happy Saturday

:)

Always trust

One of thing that I thanks Allah swt for always give me a strength instinct as a women. Even sometimes, I rejected it because I 'choose' I do not want to believe it. End of the day, its hard to believe it is true!

I do not know for others. But as for now, with some realistic fact that I will learn to trust my instinct :)

Thursday, August 14, 2014

Thank you

Alhamdulillah. Syukur. Result kali ini yang membawa senyuman meleret..haha

Iman, we made it baby. Result semester ni naik compare to last sem. Yeah.excuses accepted for last sem :p

Hope to maintain 3 pointer above til my thesis. Harapan for dean list? Naaa..i just hoping i can end this phase with flying colour (of coz, flying colour in my terms.haha)

Chayok mommy ;')

Monday, August 11, 2014

Miss lazy

Miss u.but kinda lazy here.
The sickness I guess >_<

Saturday, August 9, 2014

Denggi

Alhamdulillah.  Discharge from hospital after 5 days.
Demam yang tak seberapa,  sakit belakang & sakit kepala rupanya petanda kena denggi. Ruam-ruam, muntah takde.

Tapi memang as expected sebab aku tak pernah demam pakej sekali sakit belakang. Selalu kalau demam, makan panadol sebiji dua, selubung dah kebah dah esoknya. Tapi ni tak. Masih terfikirkan mungkin kerinduan pada anak bujang sorang yang menyebabkan demam berlanjutan. So, hari ketiga baru ke klinik ambik darah. Tunggu 10 minit & masuk balik jumpa doctor. Muke doc pun dah bekerut. Adui, risau plak aku. Doc ni pun saje je wat muke kegusaran kan.

Darah putih & darah merah kurang. Maybe Pakej denggi & anemia kata doc. hahaha sejak bila ntah anemia.

So further check up, ke hospital ke kita ye.
It's confirmed denggi :(

Ok. Fikir positive.  Bukan selalu. Allah bagi rest kan. Layan tv. Meals delivered everyday. Breakfast on bed kan best. Pppfft.. yang penting dekatkan diri denganNya. More Quran time :)
Teringat masa pregnant kat hukm dulu. Time tu je hari-hari dengarkan Iman & baca quran sampai khatam. Kalau tak memang kesudah asek bagi excuse takde masa kan. So, its the time babeh. No more excuses.  Hope, dah discharge ni pun boleh istiqamah lagi ;)

Kes denggi sekarang memang banyak. So be careful guys. Thanks to staff & Doc Shamin in prince court for their good service ♡♡ but I hope I won't come again.heeeee


I hate needle!



see who visit his mommy. Happy dia ek. Lompat-lompat atas katil. ♥ you mucho sayang

Monday, August 4, 2014

Surrender everything to Him

Bismillahirahmanirrahim,

Alhamdulillah untuk demam hari ke 3. hehe. Allah love me most.
still I can eat, i can blog, i can get free massage from Ibu ;')

To all that happen, must be something behind it. For example, this fever make me relax all day at home.
Otherwise, my time is work, homework, road, study etc..

This Ramadhan is really something special to me. I pray so hard that i can be more Istiqamah (consistent) in my decision. Be more forgettable & forgiveness to those that has hurt my feeling so bad. Be a good muslimah. Be a good Mom. Pray all the goodess for self & family. Truly, last year, i had the most challenged year. I'm trauma for what had happen to me cause I never expect it to come. I can't see certain car. I can't heard certain word. I can't see certain face. Oh gosh. that is terribly so not me.
It's easy to say until you yourself face it.

I tried very hard to forget. tried very hard not to think about it. But it keep coming back. Damn. i hate it.
I tried to show that i'm strong. nothing happen. Little that i know. I'm Human. People that hurt me are Human too. I can't punish them. It's not my job at all.

But there is a moment, the revenge strike my heart. With all the evidence, i believe i can win. And there is a voice ask me to speak up, bring it to the Authority, don't let people step on me, they deserve a lesson, etc2.

Few days later, there is small voice ask me to just let it be. Surrender all to Him. He know what to do. Allah swt Maha Adil right?

The voice is like take turn. I wonder how they alternate the job?? -____-

My close friend always advise me not to be so "Nice" to people. Because most of the time, they take thing for granted. Yes, I did tried.  At first, yeah the spirit is like !@#$, but then i did realized I'm not happy with it. It wasn't me at all.

I'm clueless.

Until this Holy Ramadhan come. So grateful that i still can see them ;')

I see where I'm about to do now.

And until yesterday morning, come back from Raya. my must do morning session beside reading my email is visit my favourite blogger page. (shhhesss, i'd been her silent reader all this while)

 "Forget the small petty things that annoy you, focus on the good moments and wanting to just be happy in this life. Everything is in God’s hands and we don’t know how long we have left in this world before we return back to Him forever. So let’s just focus on doing the good and leaving the bad, submitting to Him and pray that you and your loved ones get a place in Jannah where you will reside forever."

thanks V

Sunday, August 3, 2014

Fav pic of the year

Ok. Fever attack akan menjadikan mommy emosi & asek online jek.

Ditambah ketiadaan incik bambam. Ok. Tido selubung dengan rompers iman yang tak basuh lagi.
Night *-___-*

~Credit to mak teh for the awesome pic . unexpected :')

Demam raya

This is bad. Fever on sunday. Esok resume work. Sound macam purposely kan? Kalo jadi boss mesti ade pemikiran ni ngelat nak lanjut cuti la ni.
Penat ke raya kali ni? Maybe. Bukan buat ape pun. Spend time banyak kat jalan raya. Itu standard. Haha.
Anyway,  trip to Langkawi is awesome.
Iman macam biasa. Taknak berpisah dengan pool. Sampai tahap sanggup terjun balik dalam pool masa pak lang nak dukung naik.huhu
Mommy memang ade intention nak anta Iman g swimming class. Tapi mommy yang cuak lebih. Haha
Ok. Sambung rest. Sok keje. Kalo tak larat sangat baru ambik mc lepas tayang muka kat bos. Baru tak nampak propa ngelat kan :p


muke happy sampai jeti Kuah :)



Cost:
Ferry K.Perlis > Langkawi RM18/way.adult
Cable car with mykad RM20
Underwater world & penguin watch RM30 (Tak masuk pun sebab aritu dah g aquaria klcc)
Car rent Vios RM90/ day (special case.thanks to adik mawar. Normal price for peak period RM160/day)
Hotel: Perdana Beach Resort. FREE ( thanks to my uncle. Normal price range RM200++)


Saturday, August 2, 2014

Eid Mubarak 2014

Salam Aidilfitri everyone :)

Still in raya & holiday mood.
How I wish money come every month & no need to work. Spend all my time with family. Heh. Dream as always. Pppffft :p

Sunday, July 20, 2014

Preparation Raya 2014

Hari ni dapat cari baju raya iman walaupun dalam kekalutan dan kebizian join bazar raya di muzium.

Alhamdulillah. Ayah Iman bagi duit raya & mommy already put a side simpan dalam akaun iman siap-siap. This year, rezeki iman dapat pakai baju Aaron Aziz. Hakhakhak.

Next songkok & kopiah.hehe

Jeans & tshirt pun kena beli banyak gak.

Anak bujang membesar cepat sangat skrg.tsk..tsk..

Scene pagi:
Mommy: here, your toothbrush. Brush your teeth.

Iman: (membebel bahasa alien sambil point ke berus gigi mommy)

Mommy: No. Its mine. This is yours. Got Garfield here.

Iman: (buat muke tak puas hati sambil sambung bebel & still point to my toothbrush.)

Mommy: grrrr..nah (hand over my own toothbrush -_______- )

Iman: (Giggle and give mommy thiswillbemineforever look) T_T

Friday, July 18, 2014

Cheeky boy

Dear mommy's cheeky bambam,

Tunggu mommy tau. Mommy keje extra arini. Extra income for us.hewhewhew.

Eeeee..cepatnya la rambut dia panjang. Mewarisi kesuburan dan ketebalan rambut mommy dia.hahaha

Nak biarkan cam anak fynn jamal ke @ potong cam David Beckham? Haha

~ Courtesy pix from mak ngah :)

Thursday, July 17, 2014

A Test

Al Fatihah

Hide & seek

Yep. Iman suka main hide & seek. Di usia begini, itu entertainment kot bagi dia. Seronok sorokkan barang ye dak kecik.

Iman hide. Mommy seek -____-

Just not fair!

Kalau barang hilang, memang kena pikir luar kotak mana agaknya akal die nak sorokkan barang kan??

But most of the time mommy knows because you hide item almost in front of me. :p Apakah??

so biar je..tapi bile biar lelama. Nak cari barang balik kena memorize kat mana iman nyorokkan barang aritu.huhu

Found:
i. cents under the carpet
ii. Cd in my kitchen drawer
iii. Bottles, small toy under couch
iv. Hair comb/ phone in laundry basket. Sometimes in the dustbin T_T
v. Remote atuk inside pak su's bag (being looking for a few days. No tv for atuk.haha)
etc2

Tips: you may try to find lost item at the place as mention above.mihmihmih

Pix: cobaan menyorok jam dinding.grrrrrr


Monday, July 14, 2014

This is what I'm afraid of

Further reading, you guys may read it here:
http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20131215/ke_03/Pneumokokal-ragut-nyawa-Akil

So parents, please go and get vaccine for your child now!

Zaman dulu & sekarang berbeza.
Memang ajal maut Allah swt tentukan. But at least kita usaha kan?

Waiting for iman's second dose when he reach 16 months :)