Thursday, August 21, 2014

Hygiene sayang hygiene!

This is the difference bila orang lain jaga anak sendiri. Sedih plak tengok botol iman jadi cenggini. Bukan blame the baby sitter. Tapi kalau mak sendiri mesti la nak yang terbaik untuk anak. So dok rajin la menyental botol everytime basuh.

Baby sitter message suh belikan puting baru. Dalam hati oh okay..mesti koyak kot puting iman. Dia memang gagah gigit puting.  Bape kali ntah kena ganti.

Bila dapat botol tu. Tengok puting dan botol iman bekerak sekiannya. Hadoi la..ni mesti kes kocak je..miowww -____-

Sebab mommy memang biarkan barang-barang iman ada kat baby sitter.  Kat rumah pun ade botol iman. Rumah nenek pun ada lagi. Saje spare jadi takde la kes tertinggal ke terlupa. Semua pun mommy spare cam tu termasuk pampers. Baju. Toiletries. Towel. Sebab tu barang-barang iman kena beli banyak.

Tapi jadi kes cenggini. Rasanya kena mintakla tetiap minggu dia return tuk mommy sental.hmmmmpphh

Monday, August 18, 2014

Illegal Investment?

Just to share a little info here. Since there is too many investment out there.
Most of it not approve by our Central Bank, Bank Negara Malaysia.

Musykil dengan kebanyakan dari kita, too eager too invest but have you guys done the research? or you don't care at all as long you receive the return? Terpulang.
Tapi sadisnya, ramai orang Melayu terpengaruh. Yang banyak join MLM pun Malay gak. -___-

Yes. i was on that position too. Kawan ajak makan, minum. So sudden, not too close tetiba ajak nak belanja. Sesuatu sangat kan. Tapi kita positif je ye. Lepas makan, ajak dengar talk. Cis dalam hati jelah! Die punya promo tu memang mencairkan hati gak lah. Almost terjoin ;p

Now, yang join tu, yang duk kata pakai kete no plat sama tu, yang duk naik cruise, duk la bayar monthly loan yang roughly dalam RM40K! hoi. downpayment rumah pun lepas weh.
Itu one thing, Dosa ko mengajak orang tak bersalah join tu ape citer? tak pepasal kawan ko pun duk la bayar monthly installment sesaja je. At least ko dah gi bercuti, dah dapat return sesikit. Tapi kengkawan yang baru nak join, tetiba company kena ambush. Apakah??
Maaflah pada yang terasa. Tetapi kekadang tu ringan mulut gak nak gi tanya what happen to your "business" yg kononnya legal tu. Haha..notty. tapi idok le teman tanya, kang makan selipar size 7 plak kang.

Macam-macam cara ye dorang nak buat business. Yang orang Bank pun sekian hal, sesenang gitu je approvekan loan dorang. Tau la its your nature. But as a legal Bank, do advise orang yang tengah semangat tu. Ke ntah-ntah korang pun join?wahaha..

Actually benda MLM ni dah lama. & now Gold investment plak. Boleh invest, BUT cari la yang legal punya ye sayang.

ni senarai illegal from BNM:
http://www.bnm.gov.my/documents/2014/210514_FCA_bm_v2.pdf

tambah lagi ilmu, what should you do next:
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=109&pg=824&ac=46&bb=file

Rerajinkan membaca, jangan duk jadi pak turut je k :) 


Friday, August 15, 2014

Happy Saturday

:)

Always trust

One of thing that I thanks Allah swt for always give me a strength instinct as a women. Even sometimes, I rejected it because I 'choose' I do not want to believe it. End of the day, its hard to believe it is true!

I do not know for others. But as for now, with some realistic fact that I will learn to trust my instinct :)

Thursday, August 14, 2014

Thank you

Alhamdulillah. Syukur. Result kali ini yang membawa senyuman meleret..haha

Iman, we made it baby. Result semester ni naik compare to last sem. Yeah.excuses accepted for last sem :p

Hope to maintain 3 pointer above til my thesis. Harapan for dean list? Naaa..i just hoping i can end this phase with flying colour (of coz, flying colour in my terms.haha)

Chayok mommy ;')

Monday, August 11, 2014

Miss lazy

Miss u.but kinda lazy here.
The sickness I guess >_<

Saturday, August 9, 2014

Denggi

Alhamdulillah.  Discharge from hospital after 5 days.
Demam yang tak seberapa,  sakit belakang & sakit kepala rupanya petanda kena denggi. Ruam-ruam, muntah takde.

Tapi memang as expected sebab aku tak pernah demam pakej sekali sakit belakang. Selalu kalau demam, makan panadol sebiji dua, selubung dah kebah dah esoknya. Tapi ni tak. Masih terfikirkan mungkin kerinduan pada anak bujang sorang yang menyebabkan demam berlanjutan. So, hari ketiga baru ke klinik ambik darah. Tunggu 10 minit & masuk balik jumpa doctor. Muke doc pun dah bekerut. Adui, risau plak aku. Doc ni pun saje je wat muke kegusaran kan.

Darah putih & darah merah kurang. Maybe Pakej denggi & anemia kata doc. hahaha sejak bila ntah anemia.

So further check up, ke hospital ke kita ye.
It's confirmed denggi :(

Ok. Fikir positive.  Bukan selalu. Allah bagi rest kan. Layan tv. Meals delivered everyday. Breakfast on bed kan best. Pppfft.. yang penting dekatkan diri denganNya. More Quran time :)
Teringat masa pregnant kat hukm dulu. Time tu je hari-hari dengarkan Iman & baca quran sampai khatam. Kalau tak memang kesudah asek bagi excuse takde masa kan. So, its the time babeh. No more excuses.  Hope, dah discharge ni pun boleh istiqamah lagi ;)

Kes denggi sekarang memang banyak. So be careful guys. Thanks to staff & Doc Shamin in prince court for their good service ♡♡ but I hope I won't come again.heeeee


I hate needle!



see who visit his mommy. Happy dia ek. Lompat-lompat atas katil. ♥ you mucho sayang

Monday, August 4, 2014

Surrender everything to Him

Bismillahirahmanirrahim,

Alhamdulillah untuk demam hari ke 3. hehe. Allah love me most.
still I can eat, i can blog, i can get free massage from Ibu ;')

To all that happen, must be something behind it. For example, this fever make me relax all day at home.
Otherwise, my time is work, homework, road, study etc..

This Ramadhan is really something special to me. I pray so hard that i can be more Istiqamah (consistent) in my decision. Be more forgettable & forgiveness to those that has hurt my feeling so bad. Be a good muslimah. Be a good Mom. Pray all the goodess for self & family. Truly, last year, i had the most challenged year. I'm trauma for what had happen to me cause I never expect it to come. I can't see certain car. I can't heard certain word. I can't see certain face. Oh gosh. that is terribly so not me.
It's easy to say until you yourself face it.

I tried very hard to forget. tried very hard not to think about it. But it keep coming back. Damn. i hate it.
I tried to show that i'm strong. nothing happen. Little that i know. I'm Human. People that hurt me are Human too. I can't punish them. It's not my job at all.

But there is a moment, the revenge strike my heart. With all the evidence, i believe i can win. And there is a voice ask me to speak up, bring it to the Authority, don't let people step on me, they deserve a lesson, etc2.

Few days later, there is small voice ask me to just let it be. Surrender all to Him. He know what to do. Allah swt Maha Adil right?

The voice is like take turn. I wonder how they alternate the job?? -____-

My close friend always advise me not to be so "Nice" to people. Because most of the time, they take thing for granted. Yes, I did tried.  At first, yeah the spirit is like !@#$, but then i did realized I'm not happy with it. It wasn't me at all.

I'm clueless.

Until this Holy Ramadhan come. So grateful that i still can see them ;')

I see where I'm about to do now.

And until yesterday morning, come back from Raya. my must do morning session beside reading my email is visit my favourite blogger page. (shhhesss, i'd been her silent reader all this while)

 "Forget the small petty things that annoy you, focus on the good moments and wanting to just be happy in this life. Everything is in God’s hands and we don’t know how long we have left in this world before we return back to Him forever. So let’s just focus on doing the good and leaving the bad, submitting to Him and pray that you and your loved ones get a place in Jannah where you will reside forever."

thanks V

Sunday, August 3, 2014

Fav pic of the year

Ok. Fever attack akan menjadikan mommy emosi & asek online jek.

Ditambah ketiadaan incik bambam. Ok. Tido selubung dengan rompers iman yang tak basuh lagi.
Night *-___-*

~Credit to mak teh for the awesome pic . unexpected :')

Demam raya

This is bad. Fever on sunday. Esok resume work. Sound macam purposely kan? Kalo jadi boss mesti ade pemikiran ni ngelat nak lanjut cuti la ni.
Penat ke raya kali ni? Maybe. Bukan buat ape pun. Spend time banyak kat jalan raya. Itu standard. Haha.
Anyway,  trip to Langkawi is awesome.
Iman macam biasa. Taknak berpisah dengan pool. Sampai tahap sanggup terjun balik dalam pool masa pak lang nak dukung naik.huhu
Mommy memang ade intention nak anta Iman g swimming class. Tapi mommy yang cuak lebih. Haha
Ok. Sambung rest. Sok keje. Kalo tak larat sangat baru ambik mc lepas tayang muka kat bos. Baru tak nampak propa ngelat kan :p


muke happy sampai jeti Kuah :)



Cost:
Ferry K.Perlis > Langkawi RM18/way.adult
Cable car with mykad RM20
Underwater world & penguin watch RM30 (Tak masuk pun sebab aritu dah g aquaria klcc)
Car rent Vios RM90/ day (special case.thanks to adik mawar. Normal price for peak period RM160/day)
Hotel: Perdana Beach Resort. FREE ( thanks to my uncle. Normal price range RM200++)


Saturday, August 2, 2014

Eid Mubarak 2014

Salam Aidilfitri everyone :)

Still in raya & holiday mood.
How I wish money come every month & no need to work. Spend all my time with family. Heh. Dream as always. Pppffft :p