Monday, August 18, 2014

Illegal Investment?

Just to share a little info here. Since there is too many investment out there.
Most of it not approve by our Central Bank, Bank Negara Malaysia.

Musykil dengan kebanyakan dari kita, too eager too invest but have you guys done the research? or you don't care at all as long you receive the return? Terpulang.
Tapi sadisnya, ramai orang Melayu terpengaruh. Yang banyak join MLM pun Malay gak. -___-

Yes. i was on that position too. Kawan ajak makan, minum. So sudden, not too close tetiba ajak nak belanja. Sesuatu sangat kan. Tapi kita positif je ye. Lepas makan, ajak dengar talk. Cis dalam hati jelah! Die punya promo tu memang mencairkan hati gak lah. Almost terjoin ;p

Now, yang join tu, yang duk kata pakai kete no plat sama tu, yang duk naik cruise, duk la bayar monthly loan yang roughly dalam RM40K! hoi. downpayment rumah pun lepas weh.
Itu one thing, Dosa ko mengajak orang tak bersalah join tu ape citer? tak pepasal kawan ko pun duk la bayar monthly installment sesaja je. At least ko dah gi bercuti, dah dapat return sesikit. Tapi kengkawan yang baru nak join, tetiba company kena ambush. Apakah??
Maaflah pada yang terasa. Tetapi kekadang tu ringan mulut gak nak gi tanya what happen to your "business" yg kononnya legal tu. Haha..notty. tapi idok le teman tanya, kang makan selipar size 7 plak kang.

Macam-macam cara ye dorang nak buat business. Yang orang Bank pun sekian hal, sesenang gitu je approvekan loan dorang. Tau la its your nature. But as a legal Bank, do advise orang yang tengah semangat tu. Ke ntah-ntah korang pun join?wahaha..

Actually benda MLM ni dah lama. & now Gold investment plak. Boleh invest, BUT cari la yang legal punya ye sayang.

ni senarai illegal from BNM:
http://www.bnm.gov.my/documents/2014/210514_FCA_bm_v2.pdf

tambah lagi ilmu, what should you do next:
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=109&pg=824&ac=46&bb=file

Rerajinkan membaca, jangan duk jadi pak turut je k :) 


No comments: