Friday, December 25, 2009

HEMPAP DIHEMPAP TERHEMPAP MENGHEMPAP




hahaha...title tu korg sesuwei kan sdiri k ;p
Juz to share actly bende nie dh lama but currently i'd visited 1 of d blogger n ada la issue nie...
so juz to share again..sharing is caring rite? :)


I got diz email a few yrs ago..tatau betul @ x..but try to believe it coz dont want 2 pk bukan2..sbb slalu kena gak dlu...tatau ur situation sama @ x..


Subject: Fenomena Kena Tindih (BACA SAMPAI ABIS)

fenomena kene tindih...kepercayaan dan kebenaran..

Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih 

ni.......betulker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?


Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) .....


kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak...masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh.....
aku
tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer...


tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... barula aku tau kebenaran dia....


ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'



Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). ...


temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic
paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)


ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter
gerak2) stage....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......


ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer

yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate...


so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika...before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar....


tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....


dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)


sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:


1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama


2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)


3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)


4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2


5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer,
tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)


6. orang yang ader penyakit narcolepsy


So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu. Korang lagi hantu sebenornye........tapi kalau korang yang terutamanya kaum lelaki tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek bini jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak bini..bacalah Alhamdulillah!!!!

Sunday, December 20, 2009

W i W A Z W E D

salam semua,

a bit late aku nk post di cni..dsebabkn hectic nye idup aku..hectic ke? ade lak masa ko wat blog..poorah... ;p

haha..den x kesah... ^V^

nie nk story morey pasal kwn aku kawen..mim..tp die suke eja WiWaz..combination with zam la tu..ingt i tatau ;p..hehehe

alhamdulillah..sowang lagi member aku kawen..heee..i like..welcome 2 da club ye puan2 :)

12/12/09 -
mim nikah at masjid aku tatau nama..tp kt tmn tenaga puchong..bukan cheras tau..
actly i'm a bit surprised..camne ade nama taman tenaga sama nie...yg aku tau..port yg aku lepak since kindergarden..teman ibu wat blow rambut zaman 1990's..till aku kawen nie..TAMAN TENAGA, CHERAS..

agaknye dorg dh kekeringan ide la tu..bajet org tatau..cheit.

aku g ngn cik xue..memandangkn hubby keje...huuuu..since masuk gomen nie..asek keje je...huuuu..xpe2 aku kn support walaupun aku asek wat muke x support..haha..gile bterus terang disitu..sbbnye aku x suke ditinggal2kn..walaupun ade pepatah kata..sayang anak tgn2kn..syg bini tinggal2kn...wak luuu..aku x suke pepatah itu ok :(


aku mmg x reti jln g puchong..cheras insya Allah..x sesat :)

so gamble je...ikut highway bukit jalil..tersalah simpang..wat derk je jln trus smpai leh pusing ke KESAS..slmt dpt elak toll..kalo x..mmg aku menyumpah samy velu wat signboard cam hagham!..ups..x pasal2 aku kena saman kang..haha..but mim sdiri advice jgn ikut jln c2 sbb sign board x betul cam alasan aku di atas..c...org puchong sdiri admit..hmmm...


finally sampai gak ngn bantuan pengantin laki..hahaha tq zam :)







tgu pengantin mekap..n get ready g masjid..




jumpe kazen mim yg masa aku g spore dlu..windu kt dorg..they r very nice people taw..jgn ingt dorg sombong..mmg besh la..espcly aunty mima..cik ya..u rock!! she so funny..tp x smpt amek pix ngn cik ya ;'(


dlm msjd..


mim : yna..aku rasa nk nanges la...
yna : lek mim...sabar...baca doa manyak2..aku dlu x nanges pung..haha..ko wat gelak2..sure x rasa nk nanges..

....................(silent).............................

a few second later..
yna : mim...aku lak rasa nk nanges la...
mim+yna: huaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


tp actly kiteorg x nanges pun..aku nanges dlm ati je :)

ntah..tetibe aku rasa sebak masa tok kadi tu baca apentah..over lak aku nieh kan..hoho merry xmas




after settle kt masjid...balik umah mim..aku dh lapar gile..adek aku pung sama..
terus kiteorg ngn muke x malu join sdara2 mim makan...hahaha
x sempat tuan umah ajak..kiteorg dh mkn dlu..hehehe..
jgn wisau..kami mmg x malu bab2 makan nie..ngeee~


13/12/09 -
wedding day...cantek mim aritu..very nice makeup..aku n hby..jd pengapit..
merasa kiteorg nek plamin lagi..hehe..tatau nk citer pe..korg layan la sdiri :)








~mim sebuk2 bgaya..aku n ewa pun sebuk sepahkn bilik die...men2 jd pwincess..x bleh blah..umur dh lanjut ade hati..hahaha




















~pix tgk dlm facebook lor..susah tol upload kt cni..malas n x rajin X)



Saturday, December 12, 2009

Soping..soping ker?

mm..dat day kn aku kuar ngn adik terchenta aku ;p ke Times Square
lot of pix n story leh baca kt blog die ANA

juz nk story ade satu dress yg aku agak suke kt ts tu..n trus beli tanpa byk soal..besenye..aku bab2 membeli agak cerewet..survey dari satu kedai ke satu kedai sampai kaki lenguh..n then decide which shop..i noe its sound irritating n stupid...stupid?? DONt care ;p i like~ngeee..

so ada satu kedai nie dress die ala2 comey gitu..trus pilih2 kaler n grab..

baju ala2 org ngandung..haha..aku mmg suke (bajet pastu dpt ngandung r..harapan ;p)










<---- bju tersebut








aku rasa baju 2 muat..x yah try..aku bajet aku KURUS r setelah minum air teh herba org kampung..MMG CONFIDENT GILER :)

so dh happy2..aku dpt brg..adik aku dpt brg...kteorg pun balek..


kaki lenguh..tu pasal dlm gambar..nmpak aku pakai sliper thong adik aku instead high heel yg aku pakai dr pagi td..sakit woo...

smpai umah..excited trying d blouse..bajet nmpak ayu r pastu..skali..hmm..mcm balut nangka daa..keciwa daku..huuu T_T

how la weh..nk turunkan berat..makan x hingat..pg dh layan mihun..milo..kueh lagi..

tghari mkn nasi n lauk more 3 dishes..

mlm lg..kunun poyo tamau makan...tp tgk laki aku makan...aku makan lg hebat dr die..haaaa

so lu pk la sdiri..huahuahua..

jadinye..drpd aku membazir x pakai mcm kasut yg dlm shoe rack x berusik 2 ;)


bek aku bg kat cik xue yg kepeng tu..haaa...ooo ko kutuk acik mcm snow man 2 ek..xpe2..kepeng..lempeng..kt cni acik leh KEBABBOOOOM ko lak ;p


n a few pix..korg layan je la.....


















~senget @ kenny


















~selipar yg trus dirasmikan




















~meal yg aku bajet leh mnguruskan aku..






















~pastu pow sket..(sket ke??) adik akunyer ciken..lg mau bajet nk kurus..terbaeek ;p


















~lg mau makan DOOONAAT..mmg terbaek dr ladang la...


yee tuan2..kalo rasa nk makan tu makan je..pastu jgn komplen badan momok ke ape..

ee..x suke x suke... :(

bleh x makan byk tp kurus..boleh?

skali lagi..BLEH BLAHHH!! huuuu


anyway..ade satu pix aku suke..niee..lama nk wat..tp xde masa lak...

















heee..mcm dak2 kan..hee~ x kesah la..i like..kehkehkeh



Wednesday, December 9, 2009

HOUSE vs OUTING

yuhuuu..saje nk ngadu..hehe..arini actly aku byk keje...tp disebabkn keje aku bgantung pd org len which is still pending kt dorang lg..aku pun x leh nk wat ape..

nk wat income schedule..rasa malas plak...esok2 la..aku captured skali tuk Dec 09 nyer closing..leh? hahaha...
ina: bleh ..BIG BOS: leh BLAHH!!..hahaha

lantak pi la..sape suruh dorg lambat kan..hehe..

td tepon cik xue...komplen borink duk umah...ish dak zaman skrg...huhu..kalo aku la...
lg syiok oo duk umah....

dorg x rasa..cmne org keje nie rasa..asal kuar je..duit pun cm air kuar je..
bek duk umah kn..lgpun dh penat mon-fri work..balik pun slalu gelap je..
sat n sun bz attend xtvt yg mcm2..
jd xtvt org yg cm aku nie...ade pekdahnye duk umah..
cipta resepi yg ngarut2 smpai laki leh muntah ijo ke..

tgk tv ke..arap astro je ade...shati bdansa ke..sehati sejawa ke..xde makne aku dpt tgk..sbbnye...aku mmg bz....huhu..(bos sile baca) ;p

so if ade time free..aku mmg xkn lepaskn....duk umah men kejar2 pun mnarik gakkn ^o^
feel like i'm in heaven ~poyos itu indah ;p
x kesah la..yg penting..leh rest..bdn sengal dh mcm anak 8..huh..

tgk la jap g kuar..bdating ngn cik xue..really ?!!..tgk movie..tatau nk tgk citer pe...citer jump cam best..cite katun pun cm mnarik..hehe...tgk sume r..haha..seratus kompem x cukup..huuu...sadis makcik... :(
yg penting dpt mnghiburkan Y.A.M SUHANA SAMSUDDIN (yang amat manja)


pastu td.. komplen lg kena tggl ngn papud...

aku pun roger la papud kt mana...
aku: haa..kt ne nie?
papud: tmpt beli token....
aku:........................(silent)....dlm ati..mm..sah2 menjoli adik aku nieh..huuu
nape tggl ana?
papud: die yg x nk ikut..td sebok tido..huuu

c...slmt la aku x serbu je adik aku yg kecik nie..itula kegunaan soal selidik kn... ;p
jd cik xue..padan muke ko ;p

moral of d story: duk umah lg baguih dok ado ;p

Wednesday, December 2, 2009

meow ^o^

pergh..sejuk giler pg nie..merempit...fm balakong ke lrt sg besi..b kate nk balik x?tukar kete? aku cakap..x yah..proceed je..i'm ok...bajet macho gitu..hahaha
lps je d mines..ujan lebat giler..lenjun suar aku ..huuuuuu
nk smpi opis pun..ujan x berenti lagi...aku kan MACHO..mana ade payung...so redah je la...hahaha

xpe ar..tgu kering sket...nie gigil2 menaip..rasa malas nk wat keje pepagi nie..haha

demam MC r..ape ade hal :)
oo..lupe lak..tajuk kan meow..pe kena mngena..xpe..aku pun kdg2 suke bg msg kt b meow..ala2 gedik gitu...heeee~

MLM td..balik fm makan2 kt sunway..ayam penyet?!..ok nice..sedap gak...thankz ZU sbb banje aku :)
-----------------------------------------------------------------------

smpai umah..tgk meow dh balik...
appy aku..wisau gak..dh 2 ari x balik...actly aku tau die g deliver...tp wat2 x tau..

sbbnye....2-3 menjak nie..die sebuk seludup masuk stor aku cari kotak..aku tgk perut die dh membuyut...mmg tgh time r nieh..tp kteorg x bg die beranak kt dlm umah..if x..nnti die asek seludup masuk ikut pintu dapur aku yg rongak tuh :)..pastu tong sampah bersepah...hmmmm...



so nak beranak..aku ckp..branak kt luar je..kotak aku dh provide..pandai2 la ye ~kijam... ;p
tp mungkin die kecik ati ngn aku..die langsung beranak tempat lain...hohoho

so smlm nmpak la die bawak balik anak die 3 ekor..kaler itam..oren...n puteh..mm..dh tukar partner nmpak nye meow aku nieh...(sukati ko la meow)


DULU...alkisahnye kewujudan meow nie...masa kiteorg baru pas kawen n move in ke balakong...

<--------beliau yg dimaksudkan
sebuk2 memeowkan dirinye mintak simpati...aku sememangnye penggeli any kind of thing dat we can call pets, animal, ants, etc2..


aku mmg x suke...espcly lizard n frog..mende2 yg lembik nie..auwww...x suke mak...sama cam cik xuenna (nama pun adik badik ;p)



byk kali dh aku halau..(mintak ptolongan fm hby) tp still die degil..datang gak kt umah..meow2...

aku kan jenis cpt kesian..aku tatap lama2 mata meow tu..meow tatap mata aku lama2...akhirnye...dgn kuasa ajaib yg die ade (buat sore doremon)...die dpt tundukkan aku...hampeh je bunyiknyer~ ;p

so bermula la episod kami mnjaga meow... :)
tp..ade tapi...meow x leh duk dlm umah..kn main kt luar....mamam sume kt luar..

kdg2 je aku bg masuk..ikut mood..pastu aku halau balik..ngeeeee~
xpe die memahami aku seadanye..hahaha

pg2 b4 g keje..bg die mamam....balik kang...after merayap...die dgr je bunyik gate ..die balik umah..pandai kan... :)
oye..pasal baby die ..lupe lak...actly nie dh kali ke3 aku tgk die preggy..n dpt baby... ( ye..tuan2 kali ke 3..utk taun nie .. dimana aku kali ke 1 pun belum..huuuu)

1st area bln March 09..
dpt 4 anak meow...kaler oren n puteh mcm die..masa tu aku eksited...anak meow kiut2..siap kecoh2 kt umah ibu kata..meow aku dpt baby...hak2..tp seko mati..tggl 3

2nd area Aug 09...
dpt 3 anak meow...kaler sama cam die gak..aku bajet..bapak yg sama le...gile setia..

pastu seko ilang...yg putih lak tu..huuuu














(meow mmg suke main kt penyodok n penyapu pink aku)







3rd area Dec 09.. (mlm td la br tau)
dpt 2 anak meow...tp kali nie kaler die itam..oren n puteh...aku bajet meow aku nie dh tukar laki la... ^o^
hby aku ckp die amalkn seks bebas nie..selamber..manusia pun ade yg wat..meow apetah lagi kan..hehe
yg aku agak stress nie....die dh berekor2 anak dpt..aku lum agi...agak2 la meow...huu
x bleh blah tol la meow nie..saje mnguji aku..huuuu

ish...x baik ina...sabar le...lum rezki..ALLAH nak bg..bile2 masa die bg kan ..DIE NAK TARIK PUN ANYTIME KAN..
jadi BERSYUKUR LA dgn ape yg kite ade :)

k la..suar dh kering..leh la cont wat keje..heee
daaaa~
meow aumm..... :)