Sunday, June 29, 2014

Tesco online shopping

Last time, kalau nak shopping kena make sure ade orang teman kan. First reason untuk tolong angkat barang atau pun angkat iman. Haha

Even dah berlari anak bujang ni, datang mood malas dia. Sampai baring-baring kat lantai mogok mintak dukung. -_____-
Pangai sape ntah :p

Now, with the technology everything on my finger tip. Eceececeh..

I'm a type of online shopper tegar gak. Sikit-sikit courier sampai kat opis.  Sampai member opis dah tau dah & dialog biasa: 'Ina, barang sampai!' sambil dijeling bos. hahaha

Now, bila tesco buat online shopping. Lagi la melompat riang mommy iman ni. Dan dan terus download apps kat hp.

Senang gila. I loike :)

Pampers. Add
Susu. Add
Minyak. Add
Beras.  Add
Etc2

Tetau,  barang sampai depan pintu.
Hoyyehh..clapclapclap kat abang tesco . hahahaa

Tak payah berpeluh ketiak ngangkut barang yang sekian berat. Dukung bos kecik lagi. Bukak pintu. Ahhh. Say byebye to old fashion shopping style . hehe

So recommended sangat pada yang busy dan kudrat tak berapa nak gagah. heeeee


Thursday, June 12, 2014

GST - are we ready?

Went to a GST training recently. 2 days. Enough? Definitely not! Even custom and trainer people took more than 2 weeks to understand the mechanism.  Still there is a lot of issue hanging.

Government has announced on 1st Apr 2015 we will implement the GST.
I'm not sure whether we are ready for this. In fact, the RMC (Royal Malaysia Custom) themselves,  frankly said that they still have issues and still 'working' on the system.

Lots of thing need to be done. Lots of thing need to be learn and well understand. 

The conclusion I can make after this 2 day session:-

Option 1: demand for high salary
Option 2: resign from account department

Bahahahhahaa

Thursday, June 5, 2014

Right handed

Sorry mak teh. He is right handed. Bahahaha :p

Sunday, June 1, 2014

Pneumococcal vaccine

Alhamdulillah.  Iman just had the vaccine. Sorry baby for the delay.

Memang dah plan nak ambil awal. Tapi atas a few reason, terlambat ambil precautions ni.  But its better have it now than none right?

Agak costly gak. Sebab govt clinic tak provide. Vaccine ni pun optional. But since there are too many cases, mommy jadi worried. Tapi anak kan, jangan berkira sangat.  You can spend a few hundred on cigarette,  shopping etc. Kenapa nak berkompromi dengan kesihatan anak kan? Aku memang tak faham perangai parents yang cenggini. Sanggup habis tuk benda lain instead of bagi keselesaan dan keselamatan sedikit untuk anak. Whatevs. Biar si luncai terjun dengan labu-labunya.

You may Google about the vaccine and cases yang "glamer" lately in Malaysia.  Benda ni dah lama. But anak office mate dah kena and advice me to take immediately untuk iman. Pity them.  Sampai terpaksa cuti berminggu-minggu teman anak kat hospital. And poor the kids sebab they still small :'(

Aku pun tak simply ambik gitu je. Kena tanya pada yang pakar. Doctor pun advise the same thing. So why not? ?

I did ask vaccine ni boleh buat budak demam ke. Slowly the doc nod.  Huargghh ni yang tak suka ni. Kesian iman nanti. Tapi for your own good. Mommy dah ready.

Thermometer check.
Towel check.
Paracetamol check.

And now badan Iman cam on off je.
36.7
37.2
36.9

Ya Allah,  please ease this phase. Mercy on my baby. I love you and him. Amin.

p/s: cost for each doses RM220 ( Klinik Mediviron)
For iman's age two doses needed. Last dose when he reach 16 months.
Buku checkup tak bawa pun takpe.  You may ask the doc write it in a piece of paper and tampal dalam buku kesihatan anak later.



sayang kak dhia ngan iman ye. Share air kotak :)