Wednesday, August 3, 2011

ais krim goreng / fried ice cream

Salam..selamat berpuasa ye semua..
sebab puasa beta nak share makan2 lagi..hehe

240720111654

cantek kan? macam karipap.. dough die sangat nice..

240720111652

RM 2.50. macam2 flavor die ada.

nak cari kat mana? kat downtown The Mines ada Smile

k la..babai..nak siap2 berbuka nie

~Daripada Sahal bin Said r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Orang yang menyegerakan berbuka puasa setelah masuk waktunya akan mendapat kebaikan yang berterusan”.(HR al-Bukhari dan Muslim)

Pengajaran Hadis:
1. Orang yang berpuasa disunatkan segera berbuka setelah diyakini masuknya waktu Margrib, sebaliknya makruh hukumnya jika sengaja dilewat-lewatkan tanpa sebarang sebab yang munasabah.

2. Antara hikmah disunatkan agar segera berbuka puasa ialah supaya kita tidak tergesa-gesa dalam mengejar waktu solat di mana ia memberi kesempatan untuk kita rehat seketika sebelum mengerjakan solat Maghrib dan sebelum bergegas menunaikan solat Isyak dan Tarawikh pula selepasnya.

3. Agama Islam ialah agama yang mudah dan ia tidak membebankan umatnya dalam beribadat.Segera berbuka diberikan ganjaran pahala oleh Allah dan bukan sebaliknya.

2 comments:

ShinchanZ said...

ni citer pasal eskim goreng ke fadilat ramadhan?
konpius la...

~yna~ said...

hehe..iklan sampingan sempena ramadhan :)