Sunday, June 1, 2014

Pneumococcal vaccine

Alhamdulillah.  Iman just had the vaccine. Sorry baby for the delay.

Memang dah plan nak ambil awal. Tapi atas a few reason, terlambat ambil precautions ni.  But its better have it now than none right?

Agak costly gak. Sebab govt clinic tak provide. Vaccine ni pun optional. But since there are too many cases, mommy jadi worried. Tapi anak kan, jangan berkira sangat.  You can spend a few hundred on cigarette,  shopping etc. Kenapa nak berkompromi dengan kesihatan anak kan? Aku memang tak faham perangai parents yang cenggini. Sanggup habis tuk benda lain instead of bagi keselesaan dan keselamatan sedikit untuk anak. Whatevs. Biar si luncai terjun dengan labu-labunya.

You may Google about the vaccine and cases yang "glamer" lately in Malaysia.  Benda ni dah lama. But anak office mate dah kena and advice me to take immediately untuk iman. Pity them.  Sampai terpaksa cuti berminggu-minggu teman anak kat hospital. And poor the kids sebab they still small :'(

Aku pun tak simply ambik gitu je. Kena tanya pada yang pakar. Doctor pun advise the same thing. So why not? ?

I did ask vaccine ni boleh buat budak demam ke. Slowly the doc nod.  Huargghh ni yang tak suka ni. Kesian iman nanti. Tapi for your own good. Mommy dah ready.

Thermometer check.
Towel check.
Paracetamol check.

And now badan Iman cam on off je.
36.7
37.2
36.9

Ya Allah,  please ease this phase. Mercy on my baby. I love you and him. Amin.

p/s: cost for each doses RM220 ( Klinik Mediviron)
For iman's age two doses needed. Last dose when he reach 16 months.
Buku checkup tak bawa pun takpe.  You may ask the doc write it in a piece of paper and tampal dalam buku kesihatan anak later.



sayang kak dhia ngan iman ye. Share air kotak :)

No comments: