Monday, July 2, 2012

Community.Recycle.Charity

Assalamualaikum, Agak lama lagi.ish boring betul everytime nak buat new post, asyik tulis dah lama tak berblog la, bersawang la, bz la..ada orang lain kesah..huhu..xpe..i memang bajet orang baca blog walaupun tiada..haha

 Arini nak cerita pasal Komuniti.Kitar semula.Amal (i'm using Google Translate. Tetiba jadi blur nak translate in Malay sebab otak malas berfikir T_T) Dah lama ngidam nak memasukkan barang2 personnel ke dalam tong bertuah. Rasa cam good je bile buat kebaikan kat bumi ni.kekeke. Saya memang pencinta bumi walaupun tak berapa tegar.

Kalau ada newspaper, memang akan dikumpul & tunggu menggunung baru nak jual..

Minyak masak yang digunakan pun di simpan dalam botol besar, dengan niat dihati suatu hari nanti akan didispose secara berhemah :) suatu hari nanti tidak dapat dipastikan bile, sebab botol tak penuh lagi..hehehe

Baju-baju pun banyak diberi pada orang lain. Especially baju yang tak menepati saiz badan terkini ..tsk..tsk :( & ada gak baju yang 'eh, aku ada baju ni ke?nape tak pernah pakai eh' pun di donate pada orang lain. selalunya banyak tshirt, baju kurung bagi kat sedara mara je. tak pun pekerja ayah. daripada membazir kan. kali ni, satu anjakan paradigma, walaupun mission dia sama je.

Kat bawah ni aku bagi tips mudah untul Kumpul.Kitar Semula.Amal

1. kumpulkan segala jenis pakaian yang tak dipakai. Pastikan elok lagi. Jangan bagi yang koyak plak kat orang. tu bukan amal.tu aniaya.huhu

 

 2. Asingkan baju untuk dibuang/jadi kain buruk dengan baju untuk di donate. pack nicely :)



3. Cari kotak kuning ni. Actually banyak dah dijalanan. & kebetulan haritu gi makan kat bangi.. terserempak ngan kotak ini. Community.Recycle.Charity


 
~Jangan korang letak sampah sarap lak dalam kotak tu.tak baik.dosa

 Now, your part is done. with hope the authority akan pick up barang tersebut & salurkan pada yang sepatutnya. *pling*.dapat dah pahala. mudah kan :) sekian tips dari kak Jemah.hehehe

Wife: Yippie.Lets go shopping for new clothes :)
Husband: Hmmph...like a prawn behind the maggie mee. o_O

2 comments:

ShinchanZ said...

nanti kita cari lagi brg yg blh diderma k...

~yna~ said...

ai ai sir. i like :)